
خداحافظی تلخ گوگل با سرویس گوگل ریدر و سلام بر 5 سرویس جدید
گوگل ریدر سرویس نو ظهور و نه چندان معروف گوگل بود که تنها بیشتر از 8 سال در دنیای اینترنت نتوانست دوام بیاورد و به دلیل کاهش استفاده از طرف کاربران، برای همیشه بسته شد. در واقع این سرویس یک فیدخوان تحت وب بود که قابلیت خواندن فیدها و خبرها را به صورت آنلاین و آفلاین داشت.
گوگل ریدر
سرویس گوگل ریدر در تاریخ 7 اکتبر 2005 میلادی توسط گوگل راهاندازی و بعد از 2 سال راهاندازی در تاریخ 17 سپتامبر 2007 از حالت آزمایشی خارج و فعالیت اصلی خودش را شروع کرد. اما طولی نکشید که بعد از 8 سال فعالیت، گوگل اعلام کرد که این سرویس نوظهور به دلیل کاهش استفاده برای همیشه بسته خواهد شد.
اما اجازه دهید قبل از اینکه مقاله را به شروع کنیم در مورد تاریخچه این سرویس مقداری صحبت کنیم.
تاریخچه تولد سرویس گوگل ریدر
اولین شخصی که اقدام به ساخت یک فیدخوان کرد یک مهندس کامپیوتر به نام کریس ویثرل بود که در سال 2001 میلادی پروژهای به نام Java Collect را راهاندازی کرد. در واقع پروژهای که این مهندس طراحی کرده بود یک پورتال خبری بود که از فید دیگر وب سایتهای خبری تغذیه میکرد.
بعد از مدتی شرکت گوگل، کریس ویثرل را به خدمت خودش درآورد و این شخص سعی کرد با تیم کوچکی که در اختیارش قرار داده شده بود پروژه ناتمام خودش را به اتمام برساند. در نهایت در تاریخ 7 اکتبر 2005 میلادی این پروژه با نام گوگل ریدر (google reader) به مشتریان معرفی شد.
فیدخوان
بعد از مدتی یعنی در سپتامبر 2006 بود که گوگل ریدر با یک طراحی جدید و همچنین امکانات بیشتر به مخاطبین عرضه شد. تواناییهایی از جمله شمارش کردن مطالب خوانده نشده، تیک زدن تمامی اطلاعات و فیدها به عنوان مطالبی خوانده شده، پوشهبندی کردن مطالب (این کار باعث می شد تا کاربران به راحتی بتوانند به صورت سریع چند مورد را انتخاب و اسکن کنند) و در نهایت توانایی بازنشر کردن و به اشتراک گذاشتن مطالبی که برای دیگر خواننده ها جذاب بوده است.
در تاریخ 17 سپتامبر 2007 میلادی بود که کوین سیستروم (مدیر بازاریابی و یکی از موسسان اصلی شبکه اجتماعی اینستاگرام) عنوان کرد که گوگل ریدر (Google reader) از حالت آزمایشی بودن خارج شده و به صورت عموم در اختیار کاربران قرار گرفته است.
اما رفته رفته همان طوری که در بالا هم به این موضوع اشاره کردیم به علت کاهش استفاده در اول جولای سال 2013 میلادی برای همیشه بسته شد. در حال حاضر طبق تصویر زیر، کاربران به هنگام مراجعه به صفحه گوگل ریدر با پیغام بسته شدن این سرویس مواجه میشوند.
پیغامی که به هنگام ورود به گوگل ریدر دریافت می کنید.
شاید سرویس گوگل ریدر بهترین و زیباترین ابزار خبرخوان (فیدخوان) در دنیا نباشد اما رابط کاربری ساده، پشتیبانی گوگل و میلیونها کاربری که از آن استفاده میکردند باعث شده بود تا این خبرخوان در همان سالها به یکی از محبوبترینها مبدل شود.
اما جایگزینهای بهتری هم به نسبت گوگل ریدر (Google reader) وارد بازار شد که کاربران هم میتوانستند از آن در کامپیوترهای شخصی و هم در گوشیهای هوشمند استفاده کنند. همین قابلیت موجب شد تا سرویسهای رایگانی که در ادامه به آن اشاره میکنیم به مرور زمان جای گوگل ریدر را بگیرند..
سرویسهایی که جایگزین گوگل ریدر شدند
مورد اول: سرویس Feedly(رایگان)
سرویس Feedly
قبل از اینکه گوگل ریدر (Google reader) از رده خارج شود سرویس Feedly سازگاری خوبی با این سرویس گوگل داشت. اما با توجه به اینکه این سرویس گوگل دیگر در دسترس نیست پس بهتر است که از سرویس رایگان Feedly که مناسب برای وب، سیستم عامل اندروید و همچنین IOS است، استفاده کنید.
زمانی که برای اولین بار Feedly را اجرا میکنید منویی مشاهده میکنید که به طور پیش فرض یک سری وب سایتهای مهم را در بر گرفته است. هر کدام از این وب سایت به دستهبندیهای متفاوتی تقسیمبندی شدهاند و شما به راحتی میتوانید یک دستهبندی خاص را انتخاب و عضوی از آن شوید. حتی میتوانید نشانی وب سایت مورد علاقهتان را هم به مانند گوگل ریدر وارد Feedly کنید.
یکی از نکات جالب توجه سرویس Feedly این است که مجهز به قابلیت «بعداً بخوانم» است و این اجازه را به کاربر میدهد تا هر زمانی که وقت کافی در اختیار داشته باشد، موارد مورد علاقهاش را مطالعه کند. نکته دیگری که میتوان در مورد این سرویس رایگان بیان کرد این است که میتوانید فیدهای مورد نظرتان را در شبکههای اجتماعی از جمله توییتر، فیسبوک و غیره به اشتراک بگذارید.
نتیجهگیری که می توان در مورد سرویس خبرخوان Feedly بیان کردن این است که این سرویس یکی از فیدخوانهای خوب به شمار میرود که علاوه بر کارایی بسیار زیادی که دارد از ظاهر بسیار خوبی هم برخوردار است. اگر مایل باشید میتوانید افزونه این سرویس را روی مرورگر فایرفاکس و یا گوگل کروم نصب کنید و از آن لذت ببرید.
مورد دوم: سرویس Taptu(رایگان)
سرویس Taptu
به مانند سرویس قبلی (Feedly) سرویس Taptu هم برای وب سایت، سیستم عامل اندروید و سیستم عامل IOS مناسب است. Taptu به یک رابط بصری بسیار قوی مجهز است و همین رابط بصری باعث شده تا مرور اخبارها و فیدها برای کاربر جذابتر از همیشه باشد.
کاربرانی که از این سرویس رایگان استفاده میکنند میتوانند حساب شبکههای اجتماعی خودشان مانند توییتر و یا فیسبوک را به آن متصل کرده و از آن استفاده کنند. نکته جالب توجه در مورد سرویس Taptu این است که این سرویس از قابلیت DJ که در واقع قابلیت شخصیسازی فید است، استفاده میکند.
کاربر در سرویس Taptu این توانایی را دارد که فیدهای مورد علاقه خودش را هرگونه که مایل باشد، دستهبندی و تنها با یک جستجوی ساده به تمامی فیدهای مورد نظر دسترسی پیدا کرده و عضو آنها شود. به هر حال این سرویس یک سرویس ایدهآل برای مطالعه اخبار و اطلاعات به روز دنیای اینترنت است و میتواند یک جایگزین مناسب برای گوگل ریدر (Google reader) باشد.
مورد سوم: سرویس Pulse(رایگان)
سرویس Pulse
سرویس فیدخوان پالس (Pulse) یکی از ابزارهای ایدهآل و کاملاً مناسب برای مرور فیدها و اخبارهای مورد علاقه کاربران است. یکی از نکات جالب توجه در مورد سرویس پالس این است که تمامی مطالب به صورت عمومی مرتب شدهاند.
به همین دلیل کاربر میتواند با یک حرکت عمودی (اگر به صورت افقی فیدها را مرور کنید، جزئیات بیشتری در اختیار شما قرار میگیرد) به تازهترین خبرها مربوط به هر نوع خبرگزاری، دسترسی داشته باشد. سرویس فیدخوان پالس (Pulse) هم به مانند دیگر همتایان خود نسخه وب، اندروید و IOS را در اختیار کاربران قرار داده است.
قالب برنامه و سرویس فیدخوان پالس (Pulse) به مانند طرحی که گوگل روی گوگل ریدر پیادهسازی کرده بود، یک طرح کاملاً ساده، کاربردی و جذاب بود و همین دلیلی بود تا کاربران و حتی تازه کارها هم به سادهترین شکل ممکن از این برنامه استفاده کنند. از همه مهمتر اینکه صفحه اصلی برنامه Pulse را میتوانید به صورت شخصی تغییر و فیدهای تازهتر را در بالای صفحه دریافت نمایید.
مورد چهارم: سرویس Flipboard (رایگان)
سرویس Flipboard
یکی از محبوبترین برنامههای فیدخوان که در حال حاضر به صورت اپلیکیشنهای اندروید و IOS در اختیار کاربران قرار گرفته همین سرویس Flipboard است و شاید تنها عیب بزرگ آن این است که متأسفانه نسخه تحت وب، ندارد.
به مانند برنامه گوگل ریدر تنها کاری که بایستی انجام دهید این است که بعد از نصب برنامه یک حساب کاربری ایجاد کرده تا از این طریق بتوانید به محتوای آن دسترسی پیدا کنید. حتی میتوانید حساب شبکههای اجتماعی خودتان را هم به برنامه Flipboard متصل کنید.
بعد از وارد شدن به برنامه با یک ظاهر شیک و نوآورانه مواجه خواهید شد. در درون برنامه، مجموعهای از شبکههای اجتماعی و برخی از دستهبندیهای خبری متفاوت در اختیار کاربران قرار گرفته است و تنها کار ممکن این است که در بین دستهبندیهای موجود جستجو و فیدهای مورد نظرتان را جدا نمایید.
یکی از موارد جالب در مورد برنامه Flipboard این است که یک ظاهر مجله مانند دارد و بین موارد خبری به راحتی میتوانید با ورقزدن، جابجا شوید. همچنین حجم مطالب و محتواهای موجود در این برنامه آنقدر زیاد است که سالها شما را وادار به مطالعه مطالب دوست داشتنی خودتان میکند.
مورد پنجم: سرویس Google Currents (رایگان)
سرویس Google Currents
به مانند سرویس گوگل ریدر، Google Currents هم از جمله سرویسهای فیدخوان شرکت گوگل به حساب میآید که در نوامبر 2011 میلادی به صورت رسمی افتتاح شد. این سرویس در گجتهای اندرویدی و iOS در دسترس کاربران و علاقه مند به خبرخوان قرار گرفته و به مانند برنامه Flipboard یک ظاهر مجله مانند دارد.
شرکت گوگل امید دارد که با حذف زود هنگام گوگل ریدر بتواند مخاطبین بیشتری را به سمت Google Currents بکشاند، کما اینکه تا الان تعداد بسیار کمی از مخاطبین از این برنامه و قابلیتهای آن با خبر هستند. یکی از خصوصیات بارز این برنامه، تصاویر بزرگ و توضیحات مختصر و مفید آن است. شاید در نگاه اول ظاهر این برنامه، بهترین در دنیای فیدخوان نباشد اما به هر حال به مانند خواهرزاده اش گوگل ریدر از یک سبک و سیاق ساده و کاربردی استفاده میکند.
نتیجهگیری
با تمام مطالبی که در مورد فیدخوانها ارائه دادیم باید متوجه شده باشید که سرویسهای زیادی برای ارائه خبر در دنیا وجود دارد و این شما هستید که بر اساس علاقه میتوانید یک سرویس را انتخاب و از آن استفاده نمایید و ما در این مقاله فقط به صورت مختصر در مورد هر سرویس توضیحات کوتاهی ارائه کردهایم.
سوالات متداول
- دلیل اینکه گوگل ریدر به این سرعت از دنیای فیدخوان ها خداحافظی کرد چه بود؟
یکی از دلیل های اصلی آن این بود که افراد بسیار کمی از این برنامه استفاده می کردند و همین مورد کافی بود تا گوگل در جولای سال 2013 به صورت کامل این برنامه را کنار بگذارد
- آیا جایگزینی هم برای گوگل ریدر در دنیای اینترنت وجود دارد؟
قطعاً جواب به این سوال مثبت است. در این قسمت به 5 خبرخوان معروف اشاره می کنیم که مخاطبین زیادی از آن استفاده می کنند.
- سرویس Feedly
- سرویس Taptu
- سرویس Pulse
- سرویس Flipboard
- سرویس Google Currents
- آیا شرکت گوگل بعد از گوگل ریدر، مجدداً اقدام به طراحی برنامه ای دیگر کرد؟
گوگل برای اینکه مخاطبین بیشتری را به سمت خودش بکشاند بعد از حذف زود هنگام برنامه گوگل ریدر در سال 2011 به صورت رسمی برنامه Google Currents را به مخاطبین خود معرفی نمود