
پیکربندی شبکه های کامپیوتری – آموزش شبکه درس 3
در هر شبکه کامپیوتری شما با پیکربندیهای مشخصی روبرو میشوید که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
- کنترل کننده سرعت ارتباطات؛
- اشتراک گذاری فایل؛
- پشتیبانگیری و بازیابی راحت و سریع اطلاعات؛
- اشتراک گذاری نرمافزارها و سختافزارها؛
- امنیت؛
- مقیاسپذیری؛
- اعتمادپذیری؛
در تصویر زیر میتوانید این اجزای شبکه را به خوبی مشاهده کنید:
پیکربندی شبکه برای کنترل سرعت ارتباطات (Communication Speed)
هر شبکه ای به ما این امکان را میدهد که بتوانید به صورت سریع و کارآمد با همدیگر ارتباط برقرار کنیم. برای مثال، ما میتوانید از ویدئوکنفرانس، ارسال ایمیل و موارد دیگر بروری شبکه اینترنت و یا سایر شبکههای داخلی سازمانها استفاده کنیم. به همین خاطر، شبکههای کامپیوتری یک راه عالی برای به اشتراک گذاری دانش و افکار ما هستند.
پیکربندی شبکه برای اشتراک گذاری فایل (File Sharing)
اشتراک گذاری فایل یکی از مزایای مهم شبکههای کامپیوتری است. شبکههای کامپیوتری میتوانند به ما این امکان را بدهند که انواع گوناگونی از فایلها را با همدیگر به اشتراک بگذاریم.
پیکربندی شبکه برای پشتیبانگیری و بازیابی اطلاعات (Back up and Roll Back)
به خاطر اینکه تمامی فایلهائی که بر روی یک شبکه قرار گرفته اند همگی بر روی یک سرور هستند، پشتیبانگیری و بازیابی از آنها به راحتی انجام میشود. حتی اگر تعداد زیادی از کاربران از یک سرویس و یا فایل استفاده کنند، باز هم پشتیبانگیری به سرعت انجام میشود و میتوان به راحتی فایلها مورد نظر را بازگراند.
پیکربندی شبکه برای اشتراک گذاری نرمافزار و سختافزار (Software and Hardware Sahring)
ما میتوانیم نرمافزارهای مختلفی را بر روی یک سرور شبکه نصب کنیم. این نرمافزارها میتوانند توسط کاربران مختلف مورد استفاده قرار گیرند. بنابراین دیگر نیازی به خرید یک لایسنس جداگانه برای هر کدام از کاربران وجود ندارد. در زمینه استفاده از سختافزارها هم میتوانیم به صورت مشابهی عمل کنیم. در اینجا نیازی به خرید سختافزارهائی که میتوان از آنها به صورت اشتراکی استفاده کرد (مانند پرینتر یا اسکنر یا حتی اجزای داخلی مانندهارد و حافظه رم) وجود ندارد.
پیکربندی شبکه برای امنیت (Security)
شبکهها به ما اجازه میدهند که بتوانیم با خاطر جمع و با اطمینان به اطلاعاتی که میخواهیم دسترسی داشته باشیم. در اغلب شبکهها سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری مختلفی وجود دارند که امکان دسترسی افراد مجاز به اطلاعات طبقهبندی شده را میدهند. این سیستمها دائما در حال به روز رسانی هستند.
مقیاسپذیری (Scalability)
مقیاسپذیری به معنای آن است که شبکه این امکان را داشته باشد که بتواند بر حسب درخواست و افزایش تعداد کاربران منابع و امکان دسترسی خودش را افزایش دهد. شبکه باید این قابلیت را داشته باشد که بتوان به آن دیوایسهای جدیدی را معرفی کرد. همچنین با افزایش تعداد کاربران نباید کیفیت سرویس، حجم اطلاعات تبادل شده کاهش پیدا کند و یا تعداد خطاهای بروز پیدا کرده در ان افزایش پیدا کند. این مسئله با استفاده روشهای مختلف مانند استفاده از دیوایسهای روتینگ و سوئیچینگ انجام میشود که در بخشهای بعدی بیشتر درباره هر کدام از آنها صحبت خواهیم کرد.
اعتمادپذیری (Reliability)
شبکههای کامپیوتری باید این قابلیت را داشته باشند که بتوانند از منابع مختلف و جایگزین در زمان بروز مشکل استفاده کنند تا یک ارتباط مطمئن را برای ما ایجاد کنند. در شبکههای کامپیوتری از ویژگیهای مانند افزونگی، مدیریت در لحظه و غیره استفاده میشود تا ارتباطات با کیفیت و پایداری برای تمامی کاربران مهیا گردد.