فریمور چیست؟

فریمور چیست ؟ Firmware چه بخش هایی تشکیل شده است؟

فریمور چیست؟ در این مقاله قصدداریم که به توضیح ابتدایی از Frimware بپردازیم و نقش آن را در دنیای شبکه بررسی کنیم. همچنین تفاوتی که عبارتهایی نظیر «فریمور» و «میان‌افزار» با همدیگر دارند را بررسی می‌کنیم.

فریمور چیست؟

فریمور یا Firmware نامی است که در دنیای رایانه و به خصوص شبکه‌ها زیاد به گوش ما می‌خورد. شاید برای شما هم به مانند بسیاری از افراد درباره معنای آن سوالاتی پیش آمده باشد. در این مقاله قصد داریم که درباره آن توضیحات مختصر و مفیدی را به شما ارائه کنیم.

فریمور یا Firmwareدر واقع یک ترکیب سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است.  برای مثال هنگامی که یک مودم، تلویزیون دیجیتال، ساعت دیجیتال و یا برخی از لوازم مهم دیگر رایانه ای را خریداری می‌کنیم، ما بسته‌ای از تجهیزات سخت‌افزاری به همراه  بخش‌های نرم‌افزاری همراه  آن‌ها را دریافت میکنیم. تمام این بسته‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری با همدیگر Firmwareرا تشکیل می‌دهند.

فریمور، Frimware، فریمورچیست

در واقع نرم‌افزار firmware اجازه و امکان مدیریت بهینه سخت‌افزار همراه را به ما می‌دهد. بیشتر اطلاعات نرم‌افزاری و یا حافظه‌هایی ابتدایی که بر روی فریمور‌ها هستند، به شکل حافظه‌های ROM می‌باشند و کاربران نمی‌توانند آن‌ها را تغییر دهند. اما با این حال برخی دیگر از فریمورها نیز هستند که از حافظه‌های RAM و یا‌هاردهای سطح‌ها بالاتر مانند SSD برای ذخیره و بازیابی اطلاعات استفاده می‌کنند. برای مثال دوربین دیجیتالی فریموری است که هم دارای حافظه ROM بوده و هم بخشی را برای ذخیره‌سازی تصاویر عکاسی شده دارد.

بیشتر اطلاعاتی که بر روی ROM ذخیره می‌شوند، توسط شرکت سازنده بر روی آن‌ها قرار گرفته شده‌اند و به راحتی قابل تغییر نیستند. امکان این امکان وجود دارد که حفاظه‌ها جانبی در کنار سیستم شما قرار بگیرد که امکان ذخیره‌سازی اطلاعات را به شما بدهند. البته گاهی خروجی این اطلاعات برای همه دستگاه‌ها قابل روئت و خواندن نیست. برای مثال ممکن است تلوزیون‌های دیجیتال داده‌های خود را بر روی حافظه‌های جانبی خودشان ذخیره‌سازی کنند اما این داده‌های تصویری برای دیگر رایانه‌ها و یا سیستم‌های پخش تصویر قابل ملاحظه نباشند.

در رایانه‌های شخصی و سرور‌ها هم تقریبا همین ترتیب اما با قابلیت‌های بسیار بهتر حفظ شده است. هنگامی که ما یک مادر بورد را می‌خریم بر روی سیستم BIOS آن اطلاعات اولیه ای قرار داده شده است. این سری از اطلاعات امکان کنترل‌های اولیه بر روی سخت‌افزار را در اختیا مار قرار می‌دهند.

البته امروزه فریمورهای مادربورد بسیار تغییر کرده اند و سیستم‌های جدیدتری مانند EFI و UEFI جایگزین آن شده است.  این سیستم‌ها علاوه بر افزایش قابلیت‌های کنترلی بر روی فریمور مادربورد امکان مدیریت بهینه تر آن را نیز ایجاد می‌کنند.

دقت کنید که الزاماً مادربورد رایانه تنها firmware موجود بر روی رایانه نیست و ممکن است کارت صدا، کارت گرافیک، راید کنترلر‌ها و حتی‌هاردها و دیگر قطعات موجود هم فریمورهای مجزایی باشند. به همین خاطر گاهی نیاز به آن است که آن‌ها را نصب کرده و یا ترتیب‌های دیگری را برای به کارگیری آن‌ها به کار بست.

گاهی برخی از متون از firmware صرفا برای بخش نرم‌افزاری یک فریمور استفاده می‌کنند. اما در واقع این غلط است. زیرا که ما ترکیب سخت‌افزار و نرم‌افزار با هم را Firmware می‌نامیم.  این اشتباه شاید از آنجایی ایجاد شده است که گاهی برخی از سازندگان فریمورها برای دستگاه‌های خود چند نرم‌افزار مدیریتی را ارائه می‌کنند.

چه تفاوتی میان Firmware و Middelware وجود دارد؟

یکی دیگر از اشتباه‌های رایج استفاده از عبارت Middleware به جای firmware است. این اشتباه هم  به این خاطر به وجود آمده است که برخی از سخت‌افزارها نرم‌افزارهایی  را دارند که کار ارتباط سخت‌افزار با دیگر نرم‌افزارها را انجام می‌دهند. «میان‌افزارها» در واقع یک سری API هستند که این امکان را به سایر نرم‌افزارها می‌دهند که بتوانند با بخش‌های سخت‌افزاری یک دستگاه ارتباط برقرار کنند. اما Frimware یک ترکیب سخت‌افزار و نرم‌افزاری کامل است که نیازمند هیچ رابطی نیست و ما با استفاده از بخش‌های نرم‌افزاری می‌توانیم به صورت مستقیم و بالاواسطه با بخش‌های سخت‌افزاری آن ارتباط برقرار کنیم.

امیدوارم در این پست با مفهوم درست firmware آشنایی کافی را پیدا کرده باشید.

پرسش و پاسخ فریمور:

  • فریمور چیست؟

فریمور یا Frimware بسته ای مرکب از سخت‌افزار و نرم‌افزار است که برای هدفی خاص طراحی شده باشد. این بسته می‌تواند به عنوان یک دستگاه مستقل مانند تلوزیون‌های دیجیتال و یا بخشی از دستگاه دیگر مانند کارت گرافیک باشد.

  • حافظه‌های فریمور به چه صورت است؟

اکثر فریمور‌ها از حافظه‌هایی فقط خواندنی (ROM) استفاده می‌کنند. اما ممکن است برخی از آن‌ها مانند دوربین‌های دیجیتال نیازمند حافظه‌های اضافی برای ذخیره‌سازی باشد.

  • آیا رایانه هم یک فریمور است؟

بله رایانه شخصی شما هم یک فریمور است. با این تفاوت که رایانه شخصی شما از چند فریمور زیرمجموعه نظیر فریمورهای گرافیک، صوت و غیره هم تشکیل شده است.

  • فریمور با میان‌افزار چه فرق دارد؟

فریمور یک بسته نرم‌افزاری و سخت‌افزاری کامل و مستقل است اما میان‌افزار یا Middelware یک نرم‌افزار است که وظیفه آن ایجاد ارتباط میان سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای مدیریتی آن سخت‌افزار است. ممکن است میان‌افزارها دارای رابط گرافیکی باشند.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

2 دیدگاه

  1. سلام. میخاستم ببینم اینکه بعد چند وقت که یه مشکل تو اینترنت پیش میاد و چراغ adsl ثابت و درست هست ولی چراغ اینترنت قرمز یا چشمک زن هست این تقصیر کیه؟ . اصلا چی میشه که یهو نیاز میشه فرم ور اش رو آپدیت کنیم؟ . مگه نرم افزار مودم مثل تلگرام هست که گیر بده منو آپدیت کن و اگه نکنی محدودیت و مشکل برات درست کنه؟؟ اصلا چی میشه که یهو نیازمند آپدیت میشه؟ یعنی اگه مشکل نرم افزاری هست پس به پیر شدن و اینکه ده ساله مودم رو دارم نباید ربط داشته باشه دیگه؟؟! یعنی حتما تنظیماتی رو توی این مدت، مخابرات( همون شرکت اینترنت ده )تغییر دادن و آپدیت ها و و تغییرات روز دنیا رو اعمال کردن که مودم آپدیت نشده ما روی اون باگ داره و پشتیبانی نمیکنه و مشکل پیش میاد دیگه؟ یعنی اصل مشکل از اون هاست دیگه؟ یعنی این مشکل اصلا چی شد که بوجود اومد؟ و زنگ شون که میزنی میگن مشکل از مایه. در صورتی که نمیگن چه کردند که مجبوریم اینکارو بکنیم و توی این مدت همش فکر میکنیم مشکل از اون هاست و باید صبر کنیم تا این که صبرمون تموم میشه و زنگ میزنیم و اونها با گفتن یک کلمه ساده میگن آپدیت کن و مشکل از مشترک هست نه ما! ! اخه چراااا؟ ایمیل من این هست: alex235608@gmail.com
    • بسیار ممنون که برای ما این کامنت را گذاشتید، سوال شما چند بخشی است. و بهتر است آن را در چند کامنت مجزا برای ما بنویسید که به آنها جواب های بهتری بدهیم. درمورد چراغ ADSL، این چراغ نشان دهنده ارتباط فیزیکی شما با شبکه مخابرات است. این چراغ نشان می دهد که ارتباط دیتا با اولین مرکز مخابراتی پشتیبانی کننده برقرار است. درو مورد چراغ اینترنت، نشان دهنده آن است که شما یک بستر دریافت دیتا از طرف شرکت ISP دارید. در باره چشمک زدن، این به خاطر تبادل بسته های اطلاعاتی است. دقت کنید که جریان انتقال بسته های داده به مانند جریان برق پیوسته نیست و بسته با تواتر به شما می رسد و چشمک زدن نشان دهنده این تواترهاست. اما اگر تواتر سرویس ارائه شده از سوی ISP زیاد باشد، بسته ها با فاصله های زمانی بیشتر (در حد میلیونیم ثانیه) به شما می رسد. این چراغ نشان می دهد که تواتر پیوسته نیست و به همین خاطر به صورت چشمک زن عمل می کند. موضوع چشمک زدن چراغ مودم چیز خاصی نیست، کیفیت سرویس شما مهم است. اگر شما کیفیت خوبی در سرویس دریافت و آپلود دارید، مشکلی ندارد. اما اگر کیفیت سرویس شما هم به شدت کاهش یافته، مدام دجار قطعی می شود، این موضوع از طریق سایت های تخصصی مختلف قابل بررسی است. درباره به روز رسانی فریمور، هم چیز عادی است. زیرا فریمور یک ساختار نرم افزاری است و از سوی شرکت مادر، دائما درحال توسعه است. برای همین ممکن است که به روز رسانی ها و یا نسخه های جدیدی از یک فریمور منتشر شود. اغلب این به روز رسانی ها هم سبب ایمن تر شدن و بهینه تر شدن کار یک سیستم می شود. اغلب اوقات بعد از ایجاد یک حفره امنیتی شرکت مادر اقدام به توزیع نسخه های به روز رسانی می کند. یک نکته این است که برخی از شرکت های تولید کننده سخت افزار از سیستم آپدیت هوشمند استفاده می کنند که در صورت وجود به روز رسانی سریعا کاربر را مطلع می کنند و اصرار بر به روز رسانی دارند. درباره سن وسایل هم، چرا وسایل الکتریکی ممکن است بعد از مدتی فرسوده شوند. این فرسودگی به دو صورت است، کیفیت نیمه رساناها در آن پایین می آید و در نتیجه کارآیی سابق را ندارند و دوم استانداردهایی که این وسایل با آنها ساخته شده اند از بازار حذف می شوند و یا سرویس دهی به آن ها قطع می شوند. مثلا الان دیگر کسی از سرویس دیال آپ برای اتصال به اینترنت استفاده نمی کند. شرکت های ISP و مخابرات و شرکت های ارائه خدمات، به صورت کلی یک برنامه به روزرسانی دائمی دارند. برای مثال از دو سال پیش تا کنون تمامی سرور های HPE نسل نهم در حال جایگزینی با سرورهای نسل دهم هستم. در حالی که ممکن است سرورهای نسل هفتم هنوز به کار گرفته شوند. اما سرور نسل هفتم دیگر پشتیبانی نمی شود. یعنی شرکتی مثل شرکت HPE دیگر هیچ به روز رسانی و یا برنامه تعمیراتی و پشتیبانی برای آن ها ارائه نمی کند. برای همین تمامی فناوری های وابسته به آن از بازار حذف می شود. درباره تجهیزات شبکه، بهتر است که تجهیزات خودتان (اعم از کارت شبکه، مودم، سیستم های دریافت کننده و حتی کابل کشی ها) را بین هر دو تا سه سال به روز رسانی، نو سازی و یا بازدید کنید، خیلی از این موارد بعد از این مدت کیفیت خودشان را از دست می دهند. راهکارهای زیادی در این باره در اینترنت وجود دارد که می توانید به آنها مراجعه کنید. ولی در کل اینترنت جای سکون نیست و دائم به روز رسانی سخت افزاری و نرم افزاری را انجام دهید. امیدوارم این پاسخ مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

منو اصلی

question