
پرینت سرور چیست و چگونه کار می کند؟ و چه مزایا و معایبی دارد؟
پرینت سرور چیست؟ همانطور که از نام پرینت سرور مشخص است، این دستگاه امکان شبکه کردن دستگاه پرینت در یک شبکه را مهیا می کند. اگر برایتان این سوال پیش آمده است که کار پرینت سرور چیست؟ و این دستگاه چطور می تواند به کارآیی سیستم شما بیفزاید این مقاله متعلق به شماست. امروز انواع گوناگونی از این دستگاه در بازار وجود دارد که شامل نوع ساده و پرینت سرور وایرلس می شود. در این مقاله ما به بررسی هر کدام از این موارد و دستگاه ها می پردازیم. با ما باشید و این مقاله را تا انتها بخوانید.
پرینت سرور چیست ؟
پرینت سرور (Print Server)، دستگاه یا نوعی فریمور (ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار) است که با استفاده از آن کاربر این توانمندی را پیدا می کند که یک پرینتر را به منظور استفاده همگانی به تعدادی کامپیوتر متصل کند. این دستگاه در هر دو سیستمعامل مک و ویندوز پشتیبانی می شود و به همین خاطر به راحتی می توان از آن استفاده کرد.

نمونه از از پرینت سرور
کار پرینت سرور چیست و شیوه کار آن
وظیفه پرینت سرور این است تا چندین پرینتر را به یک پرینتر مرکزی متصل کند و شیوه کار به این شکل است که کاربر با فعال کردن آن، پرینتر را به جای اینکه به یک عدد کامپیوتر متصل کند، آن را به نوعی شبکه محلی (Local Network) متصل میکند و تعداد مشخصی کاربر قادر خواهند بود با اتصال به آن از پرینتر یا پرینترهای موجود استفاده کنند.
پرینت سرور وایرلس
نمونه های معمولی این دستگاه به این شکل هستند که تعدادی کامپیوتر از طریق USB به دستگاه متصل میشوند که با گذشت زمان و پیشرفت روز افزون تکنولوژی، شرکتهای سازنده این دستگاه به فکر ساخت پرینت سرور وایرلس یا بیسیم افتادند؛ زیرا پورتهای بزرگ USB این مشکل را داشتند که تعداد سیمها و کامپیوترهای موجود را در یک نقطه متمرکز می کردند و در نتیجه تعداد کابلهای ارتباطی افزایش مییافت و موجب شلوغی محیط کار میشد.
شیوه کار این دستگاه به این شکل میباشد که بسته به نوع آن میتوانید کاربران موردنظر خود را به این شبکهی بیسیم از طریق “Wi-Fi” به هر نقطهای در شرکت متصل کرده و به آنها دسترسی و اجازهی تعیینشدهای برای استفاده از پرینتر را بدهید.
از انواع پرینت سرورهای وایرلس میتوان به نوع اول که خود پرینتری با قابلیت اتصال به شبکه بدون سیم میباشد اشاره کرد، چرا که در این مدل نوعی دستگاه تعبیه شده است و به خودی خود بیسیم است، در حالی که در مدل دوم، شما با اتصال یک دستگاه کوچک مجزا، دستگاه معمولی خود را تبدیل به بیسیم یا وایرلس میکنید.
البته امروزه دیگر نیازی به هزینهی اضافی برای تبدیل پرینت سرور ساده به بیسیم ندارید و به لطف نرمافزارهای موجود در بازار قادر هستید تا بدون تهیهی دستگاهی جدید، دستگاه خود را بیسیم سازید و از استفاده از آن لذت ببرید.
نرمافزارهایی مانند “USB Network Gate” که برای سیستمعاملهای ویندوز، مک، لینوکس و اندروید موجود میباشد و استفاده از آن بسیار آسان و راحت است؛ البته این نرمافزار رایگان نمیباشد و شما پس از استفاده از نسخه دموی آن بایستی نسخه پولی را تهیه نمایید.
ویژگیهای پرینت سرور چیست؟
از آنجایی که انسان از گذشته تا به اکنون همواره به دنبال صرفهجویی در هزینه و سهولت در کارهایش بوده است، انتخاب پرینت سرور قطعا گزینهای مناسب است. شرکتها با داشتن پرینت سرور نه تنها در هزینهی خرید پرینتر صرفهجویی میکنند، بلکه در فضای اشغال شده نیز به اندازهی شگرفی صرفهجویی میکنند.
در شرکتهای بزرگ یک کامپیوتر بزرگ و حرفهای که نقش پرینت سرور را دارد میتواند هستهی مرکزی صدها پرینتر باشد و آنها را مدیریت کند. در شرکتهای کوچک و یا استفادههای خانگی نیز، پرینت سرور دستگاهی کوچک است که به یک پرینتر مرکزی متصل میشود و دیگر خبری از فضای اشغال شده بر روی هر میز برای پرینتری مجزا نیست.
از دیگر ویژگیهای این دستگاه میتوان به آن اشاره کرد که مدیر یا فرد مسئول این دستگاه میتواند برای هر کاربر متصل شده به شبکه مقدار مشخصی دسترسی تعیین کند و به طور مثال برای کارمندی سقف استفادهای قائل شود؛ همچنین فرد مسئول میتواند تمامی اطلاعات رد و بدل شده را کنترل نماید و ضمن بررسی آنان، آنها را ذخیرهسازی یا حذف نماید. علاوه بر این شما قادر هستید این دستگاه را از راه دور کنترل و بررسی نمایید.
البته این دستگاه نیز مانند هر ساختهی دیگری معایبی دارد؛ مثلا در صورت به مشکل برخوردن پرینت سرور به تنهایی، هیچیک از کاربران دیگر قادر به استفاده از پرینترهای متصل نخواهند بود که عیبی بزرگ محسوب میشود و ممکن است باعث هدر رفتن وقت آنان نیز بشود.

Print server TEW-MFP1
بهترین برندهای پرینت سرور
شما میتوانید کامپیوتر شخصی و یا معمولی خود را تبدیل به پرینت سرور کنید اما این نکته را نیز بایستی در نظر داشته باشید که در این صورت کامپیوتر شما باید همیشه روشن باشد و به علت استفاده زیاد از پردازندههای کامپیوتر، ممکن است این کار باعث کندی خود کامپیوتر و شبکهی اینترنت شما شود؛ بنابراین پیشنهاد ما تهیهی مقرون به صرفهترین و بهترین مدلهای پرینت سرور از برندهای مختلف است که به آن میپردازیم:
محبوبترین در آمازون:
طبق آمار سایت آمازون، مدل “TEW-MFP1” محبوبترین مدل بین کاربران بوده است. این مدل که ساختهی کمپانی آمریکایی “TRENDnet” میباشد، سرعت بالایی در انتقال دارد (150 Mbps) و از دلایل محبوبیت آن نیز سرعت بالا، طراحی زیبا و کوچک آن میباشد.
بهترین به رای کاربران:
دومین انتخاب مناسب پیش روی شما، مدل ” TL-WPS510U” از کمپانی محبوب “TP-LINK” میباشد. این نمونه سرعت مناسبی (010 Mbps) را در اختیار کاربر میگذارد و به علت کوچک بودن و فضای اشغالی بسیار کم خود، محبوبیتی بالا و فروش بسیار زیادی داشته است.

Print server TL-WPS510U
مقرون به صرفهترین انتخاب:
سومین پیشنهاد ما به شما مدلی آمریکایی از شرکت “Hawking” است به نام ” HMPS2U” که محبوبیت خود را مدیون قیمت مقرون به صرفه و ظاهر زیبا و خشن خود است. همچنین این دستگاه قابلیت استریم کردن موسیقی و پخش آن از طریق اتصال به اسپیکر دارد.

Print server HMPS2U
برخی سوالات مطرح شده دربارهی پرینت سرور
- آیا میتوان کاربری را در اولویت استفاده قرار داد؟
بله. با استفاده از امکاناتی که در پرینت سرور تعبیه شده است شما به عنوان مدیر و ناظر قادر هستید به عنوان مثال برای فرد شماره ۱ دسترسی و اولویت چاپ به نسبت فرد شماره ۲ قرار دهید. همچنین شما این دسترسی را دارید که تعیین کنید کاربر مورد نظر از چه پرینتری بتواند استفاده کند.
- آیا به عنوان مدیر میتوانم عملیات کاربری را لغو نمایم؟
بله. نه تنها میتوانید آن را لغو کنید، بلکه این دسترسی را نیز دارید که آن را در حالت تعلیق نگه دارید تا پس از بررسیهای خود، به آن اجازه ادامه چاپ یا لغو آن را بدهید.
- آیا در شرکتی که سیستمعامل مورد استفاده در آن مک است میتوان از پرینت سرور استفاده کرد؟
بله. سیستمعاملهای مک و ویندوز هردو قابل استفاده و پشتیبانی میباشند.
- آیا فضای اشغالی پرینت سرور وایرلس زیاد میباشد؟
خیر. این دستگاه کوچکی و ظرافت خاصی دارد که از فضای اشغالی میکاهد.